Név:
Cím:
E-mail:
Hiba!
Regisztráció
Kérjük, az alábbi adatok megadásával regisztráld magad portálunkon, hogy elérhesd a portál minden funkcióját (pl. apróhirdetéseket adhass fel vagy elmondd véleményedet a fórumokon)!
Kérünk, hogy regisztrációd során olyan nevet adj meg, amelyet használni tudunk, amennyiben Te leszel az a szerencsés, aki megnyeri játékunkat.
Felhasználónév*:
Jelszó*:
Jelszó ismét*:
Teljes név*:
Email*:
Irányítószám:
Cím:
Telefonszám:
Belépés
Felhasználónév*:
Jelszó*:
Elfelejtett jelszó
Email*:
JELENLEG 336 TELEPÜLÉSEN 4337 SPORTKLUB ADATAIT TALÁLOD MEG NÁLUNK!
Ma Teréz napja van!
Min. 14 ºC
Max. 20 ºC
Gyorskereső
Kulcsszó
Keress sportklubot!
Sportág
Település
0 TÉTEL
Hírek
Túra? Kirándulás? Szabadidő?

Sétafika. Mire asszociálsz belőle? Bandukolás, séta, kirándulás. 2005-ben ugyanerre gondolt néhány lelkes amatőr túrázó, amikor elhatározta, hogy létrehoz egy olyan túraportált, amely felületet biztosít azok számára, akik kedvtelésből, saját örömükre és elsősorban ingyen vezetnének túrákat országszerte …így született meg a Sétafika túraportál. ( http://www.setafika.hu )

 

Több mint három éve indítottuk el az Interneten kirándulással, túrázással foglalkozó weboldalunkat. Egyetlen cél lebegett a szemünk előtt: kivinni az embereket a természetbe, megmutatni nekik a városon túli világ szépségeit.

 

Az alapötlet az volt, hogy néhány túravezető részére – akik briliáns túrákat vezettek baráti, ismerősi körben, de nem értettek a weblapszerkesztéshez – lehetőséget adjunk, hogy komolyabb érdeklődésre is érdemes túráikat egy nagyobb közösség, az internetes társadalom nyilvánossága elé vihessék. Úgy gondoltuk, hogy a „szólok az ismerősöm ismerősének” módszerrel előbb-utóbb sokan megismerik, megszeretik az oldalt és kimozdulnak a monitoraik elől. Az elgondolás szépen működött, az első időkben be is értük ennyivel, de aztán továbbgondoltuk a koncepciót: rendben van, hogy az ismerős túravezetők túráira eljövögetnek ismeretlen természetbarátok, de mi lenne, ha olyan túravezetők részére is felületet adnánk, akiket nem ismerünk; hiszen így lenne igazán interaktív a felület.

 

Az ötleteket tettek követték, és a Sétafika.hu elnyerte jelenlegi struktúrájának, arculatának alapjait. Néhány „gyermekbetegségen” persze át kellett esni, hiszen sem a marketinget, sem a programozást nem profik végezték, ám a nehézségeken közös lelkesedéssel úrrá tudtunk lenni.

 

Az elmúlt több mint három évben rengetegen megfordultak nálunk. Mivel az oldal alapfunkcióinak használatához nem kell regisztrálni, bárki egyszerűen „beeshet rá”. Természetesen a regisztrált tagok számára rendelkezésre állnak olyan többlet funkciók is, amik megkönnyítik, kibővítik az oldal használatát (fotógalériába való képfelhelyezés, chat, bizonyos tartalmak, hírlevél küldés túrákról), de itt is érvényesül az az alapelvünk, hogy semmi sem kötelező.

 

Az időközben oldalunkra regisztráló túravezetők jóvoltából közel ötszáz túráról kaphattak tájékoztatást a hozzánk látogatók, és szinte az ország minden részén és a környező országok tájain is járt már Sétafika Csapat gyalog, kerékpárral vagy vízi járművekkel. Ez természetesen a Túravezetők érdeme, akik megszervezik és megosztják önköltségű túráikat a nagyközönséggel. Ezeknek a túráknak az egyetlen közös jellemzőjük, hogy ingyenes szervezésűek, tehát a rajtuk résztvevők valóban csak az útiköltségüket, a saját igényeiknek megfelelő élelmet, italt és többnapos túrák esetén a valós szállásárakat fizetik ki. Így lényegesen olcsóbban lehet eljutni szép helyekre, vagyis többfelé kalandozhat az ember a rendelkezésére álló keretből (a Túravezetők számára előírt egyetlen kötelező dolog az ingyenes szervezés, ezen kívül semmi más megkötés nincs). Az oldalunkon felhelyezett túrák egy része tömegközlekedési eszközöket igénybe véve, más részük bérelt busszal vagy „telekocsi” rendszerrel közelíti meg a túra indulási pontját: lehetőség szerint itt is igyekszünk jó árarányt kiügyeskedni. Az ingyenes szervezés tehát az egyetlen összekötő kapocs; nincs más megkötés a túrák típusát illetően. Ezért lehetséges az, hogy szinte mindenki megtalálja az ízlésének, életkorának, kondíciójának leginkább megfelelő kiruccanásokat: van túravezető, aki kifejezetten nehéz és hosszú túrákat szervez, van, aki a korosabb túratársak igényeinek megfelelően inkább kényelmesebb, városnézős kirándulásokat. Van, aki többnapos gyalogtúrákban a legjobb és van, aki kerékpártúrák szervezésében jár elöl.

 

A Sétafika.hu nem szervezet; a velünk túrázók talán ezt kedvelik legjobban. Nincs tagdíj, nincs kötelezettség, elég ellátogatni a Túraprogramok oldalra ( http://www.setafika.hu/programok ) és már lehet is válogatni. Van, aki kifejezetten valamely túravezető programjait keresi, akivel már kirándult egy jót, van, aki az ikonokat nézegeti, amelyek közelítő tájékoztatást adnak az adott túra jellegéről. Mivel minden hétvégére több program is adódik, sokszor leginkább a bőség zavarába kerül a nézelődő.

 

Az oldal fórumán lassanként közösséggé formálódott a Csapat, szerencsére úgy, hogy meg tudta tartani nyitott, szabad és közvetlen hangulatát. A rendszeres látogatók már tudják, hogy érdemes együtt agyalni erről-arról, mert amennyiben lehetséges, idővel beépítjük a jó ötleteket az oldalba. Az ötletek megvalósításának, amennyiben programozást igényelnek csak az idő szab határt – mivel a programozás is szabadidőben, „társadalmi munkában” történik –, de a túrázással, természetjárással kapcsolatos tippek általában eljutnak a megvalósításig. Jó példa erre a 2009-es év első túrája is, ami a „2009.01.02 - Budapest by Night - a Gellért-hegyről” fantázianevet kapta. Ez a program úgy jött létre, hogy a fórumon beszélgetve vidéken élő túratársaink elmondták, milyen szívesen megnéznék Budapest éjszakai kivilágítását, majd szó szót követett, végül Dorka túravezetőnk felvállalta, hogy elviszi egy kellemes esti „kutyasétáltatásra” azokat, akik szeretnék megcsodálni fővárosunk fantasztikus fényeit a kivilágítatlan Gellért-hegyi sétányokról. Jó volt látni, ahogy egy ötlet, akár egy jó vetőmag, táptalajra hull, gyökeret ereszt, majd növekszik és kivirágzik. A dolog olyan jól sikerült, hogy több hírportál is megjelentette a túrakiírást, ami így végül egészen komoly nyilvánosságot kapott.

 

Az oldal non-profit és reklámmentes. Profin igyekszik amatőr maradni. Persze a jó ötlet arról ismerszik meg, hogy utánozzák - e téren mi sem panaszkodhatunk. Nem is tesszük, ehelyett inkább egyediek maradunk azáltal, hogy hasznosítjuk kis csapatunk lelkes tagjainak kifogyhatatlan ötleteit, és így folyamatosan képesek vagyunk megújulni. A jutalom pedig nem marad el: kapjuk a sok buzdítást, baráti támogatást és legfőképpen a túrázók mosolyát egy-egy jól sikerült túrán. Sikereink révén a túravezetőink saját oldalainak, blogjainak, fotógalériáinak nézettsége is növekszik, ezzel tovább növelve azok számát, akik végre kimozdulnak otthonról és nekivágnak erdőnek-mezőnek.

 

A szlogenünk: „Időnk van, lábunk van, miért ne gyalogoljunk?”

 

Ezt mi komolyan is gondoljuk, és szívesen látunk mindenkit, aki szeretne kirándulni, kerékpározni, de nincs kivel, vagy nem tudja, merre induljon el. Várjuk azokat is, akik szívesen kipróbálnák magukat túravezetőként, és szívesen látunk olyan non-profit túraszervezeteket is, amelyek szeretnék kihasználni az oldal lehetőségeit, látogatottságát a maguk által szervezett programokhoz.

www.setafika.hu


Vissza a főoldalra

Keresés
Keresett kifejezés:
Térképes kereső
Terület:
Tevékenység:

Sportklub kereső
Sportág:
Megye:

Szerkesztőség: (1) 788-1337 | Fax: (1) 788-3271
info@pentacom.hu
Copyright © 2001-2018 Sportkapu.hu. Minden jog fenntartva!
Adatvédelmi irányelvek